Over De Dood
Wie de dood kent, leeft anders
Dromen van kinderen

Kinderen kunnen ook over een overleden dierbare dromen.

Juist in de beginperiode, als ze het meest verdrietig zijn of in de war, kunnen ze dromen over bijvoorbeeld hun overleden oma. Ze zien haar lopen! Na een tijdje begint het kind langzaamaan te wennen dat oma er niet meer is.

Een voorbeeld van een verwerkingsdroom is van een jongen van 15 jaar. Hij was 6 á 7 jaar toen zijn oma overleed. Hij vertelt zijn droom van toen: ‘In het echt ging ik slapen. Dezelfde avond hadden mijn ouders verteld dat mijn oma was overleden en dat ze niet meer terug kwam. Toen ging ik slapen en droomde dat ik mijn oma naast mijn bed zag staan. Ze had een witte straal om haar heen.’

De oma van deze jongen was er in zijn droom gewoon en dat voelde goed voor hem. Hij had het fijn met haar gehad. Zijn gevoel was bezig met het verwerken van haar dood.

Een meisje van 9 jaar vertelt ook een droom: ‘Ik heb mijn opa nooit gekend. Maar ik droomde dat ik mijn opa elke nacht weer zag. En dat we heel gezellige dingen met elkaar gingen doen. Mijn opa is al twaalf jaar dood.’

De opa van dit meisje zou in deze ontmoetingsdroom hebben kunnen aangeven dat het dagelijkse leven niet altijd even leuk is, maar dat er ook gezellige dingen gebeuren.

Een overledene gaat nooit zomaar ergens staan of zitten in een droom. Dat zal altijd een betekenis hebben.

Staat de overledene in een weiland met groen gras? De rouw zal iets minder zwaar worden. Het betekent in ieder geval dat er persoonlijke groei in de dromer zit.

Loopt de overledene een andere richting op dan de dromer? Dan kan dit betekenen: Kies uw eigen pad in het leven.